CERN Projektu aktualitātes

CERN logoKopš 2016.gada oktobra beigās Latvijas valdības un Eiropas Kodolpētījumu organizācijas CERN noslēgtā līguma par zinātnisko un tehnisko sadarbību augstas enerģijas daļiņu fizikā ir pagājis tikai nedaudz vairāk par pusgadu. Šajā laikā Latvija ir spērusi nozīmīgu soli sadarbības attīstībā, ko jau 2012.gadā aizsāka Rīgas tehniskās universitātes pētnieki. Apliecinājums tam ir CERN zinātnes nedēļas aktivitātes Latvijā no 22. līdz 26.maijam.

Rīgā būs iespējams tikties ar CERN zinātniekiem un amatpersonām, noklausīties CERN pētnieku populārzinātniskas lekcijas, tiešsaistē sekot līdzi Latvijas uzņēmēju un CERN pārstāvju apaļā galda diskusijai, interaktīvā izstādē iepazīt Lielā hadronu paātrinātāja tuneļa darbību, kurā tika atklāts Higsa bozons.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis: “Šī zinātnes nedēļa ir nozīmīgs notikums ne vien zinātniekiem, studentiem, politiķiem un uzņēmējiem, bet arī visai sabiedrībai kopumā, ļaujot iepazīt mūsu zinātnieku līdzšinējo ieguldījumu augstas enerģijas fizikā.”

CERN zinātnes nedēļu Latvijā organizē Rīgas Tehniskā universitāte sadarbībā ar CERN un Izglītības un zinātnes ministriju.

CERN ir pasaules vadošā organizācija fizikas zinātnes attīstība un jaunu atklājumu veikšana. Tā ir Lielā hadronu pretkūļu paātrinātāja mājvieta. Lielā hadronu paātrinātāja galvenā tuneļa garums ir 26,7 kilometri, un tas izbūvēts apmēram 100 metru dziļumā Francijas un Šveices teritorijā.

2012. gadā CERN zinātniekiem Lielajā hadronu paātrinātājā izdevās veikt eksperimentu, kas apstiprina Higsa bozonu elementārdaļiņu pastāvēšanu. Pētniecība un eksperimenti dod jaunas atbildes uz jautājumiem par zemes, cilvēces un visuma izcelšanos.