ES fondi
Projekta ietvaros atjaunota LLU Laukkopības laboratorija

Eiropas Savienības fondu programmu ietvaros tiek īstenoti vērienīgi projekti zinātnisko institūciju infrastruktūras un institucionālās kapacitātes stiprināšanai un modernizēšanai. Noslēdzoties būvdarbiem, 6.aprīlī Skrīveros tika atklātas jaunās Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Laukkopības laboratorijas telpas, kurās Zemkopības institūta* pētnieki turpmāk veiks zālaugu un citu augu selekciju, ģenētisko resursu saglabāšanu un jaunu zālaugu šķirņu veidošanu. 

Pēdējie nopietnie remontdarbi bijušajā Zemkopības institūta ēkā tika veikti pirms 30 gadiem, taču Būvinspekcijas apsekojuma laikā ēkas jumtā un sienās konstatēti būtiski bojājumi un noteikts ekspluatācijas aizliegums. Līdz ar to jaunizveidotās laboratorijas telpas ir nozīmīgs ieguldījums institūta infrastruktūrā.
Projekta ietvaros jaunajā Laukkopības laboratorijā veikta iekštelpu pārbūve, kā arī apkures un ventilācijas sistēmu, elektrotīklu un ūdensvada izbūve un labiekārtota laboratorijas apkārtne.
Laukkopības laboratorija ir viens no piecpadsmit LLU infrastruktūras objektiem pētniecības un attīstības infrastruktūras attīstīšanas projektu ietvaros**. Projekta galvenās darbības ir Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centra konsolidācija LLU sastāvā, visu zinātnisko institūciju zinātniskās infrastruktūras modernizēšana, zinātniskās aparatūras un pētniecības laboratoriju aprīkojuma atjaunošana. Projekta laikā paredzēts no jauna izveidot Viedo tehnoloģiju un zināšanu pārneses centru, izveidot Eksperimenta dzīvnieku centru Veterinārās medicīnas fakultātē, savukārt LLU centrālajā ēkā tiks izveidots Bioekonomikas un ilglaicīgo resursu centrs, kam ir jākļūst par vadošo Bioekonomikas stratēģijas īstenošanā Latvijā un Baltijas jūras reģionā. Tāpat tiks īstenoti arī citi infrastruktūras projekti, tostarp, Kokapstrādes katedrai izveidota jauna Starpnozaru zinātniskās pētniecības laboratorija, Dārzkopības institūtā tiks izveidota jauna Eksperimentālo produktu prototipu izstrādņu ražotne, tiks modernizēts Priekuļu pētniecības centra Laboratoriju komplekss, modernizēts Stendes pētniecības centra siltumnīcu komplekss un īstenoti citi projekti.
Projektu kopējais finansējums ir 16,7 milj.eiro , no kuriem ERAF investīcijas ir 13,5 milj.eiro, valsts budžeta līdzfinansējums – 2,4 milj. eiro, bet astoņi simti tūkstoši eiro – cits publiskais līdzfinansējums.

*Zemkopības institūts ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) struktūrvienība, kas izveidota 2016. gadā, īstenojot ar lauksaimniecības zinātnisko pētniecību saistīto institūciju konsolidāciju. Šobrīd tajā tiek veikti zinātniskie pētījumi, selekcionēti daudzgadīgie zālaugi un sagatavotas jaunāko šķirņu augstākās kategorijas sēklas, kā arī pārbaudītas laukaugu šķirņu saimnieciskās īpašības konvencionālajā un bioloģiskajā lauksaimniecībā.
**SAM 1.1.1.4. P&A (Pētniecības un attīstības) infrastruktūras attīstīšana Viedās specializācijas jomās un zinātnisko institūciju institucionālās kapacitātes stiprināšana