Jaunumi
Reizi gadā ministrijas dienas kārtību veido jaunieši

“Bija ļoti interesanti. Nespēju pat iedomāties, ka darbs ministrijā ir tik spraigs. Guvu daudz jaunu zināšanu un apstiprinājumu, ka izvēlētā profesija man būs īstā”- šādas un līdzīgas sarunas šodien raisījās starp jauniešiem, kuri Ēnu dienā bija nolēmuši ciemoties Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Ēnotāju skaits bija paprāvs - 21 jaunietis no daudzām Latvijas skolām: Rīgas Rīnūžu vidusskolas, Rīgas 96. vidusskolas, Rīgas Franču liceja, Rīgas 49. vidusskolas, Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas, Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas, Rīgas 22. vidusskolas, Gulbenes 2. vidusskolas, Gulbenes novada Valsts ģimnāzijas, Ziemeļvalstu ģimnāzijas, Jelgavas Valsts ģimnāzijas, Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas, Tukuma E. Birznieka – Upīša 1. pamatskolas, Edgara Kauliņa Lielvārdes vidusskolas, Ozolnieku vidusskolas un Bauskas 2.vidusskolas.

Skolēni ēnoja izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku, parlamentāro sekretāru Reini Znotiņu, IZM valsts sekretāri Līgu Lejiņu, Juridiskā un nekustamo īpašumu departamenta direktoru Raimondu Kārkliņu un direktora vietnieci Daigu Dambīti, Sporta departamenta direktoru Edgaru Severu, ministres padomnieci finanšu jautājumos Lindu Medni, Komunikācijas nodaļas vadītāju Egitu Diuri, Informācijas tenholoģiju un nodrošinājuma departamenta risinājumu attīstības vadītāju Ivetu Dzirni un informācijas sistēmu administratorus Andi Hazeleju un Robertu Rimšaiti.

Ēnu diena visiem kopīgi sākās ministrijas svarīgākajā telpā – Apspriežu zālē. Pēc sasveicināšanas ar jauniešiem izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska aicināja ēnas uz sarunu par izglītības un karjeras nozīmi pašu jauniešu un valsts dzīvē, rosināja domāt par savu dzīves mērķi un vienmēr būt aktīviem un radošiem.
Visas dienas garumā jaunieši aktīvi piedalījās Ēnu dēvēju darbā, piedalījās sanāksmēs, tikās ar ministrijas sadarbības partneriem, veica praktiskus uzdevumus un uzzināja daudz jauna par sava Ēnu devēja ikdienu un darba pienākumiem.

Viens no atbildīgiem praktiskiem uzdevumiem bija Komunikācijas nodaļas vadītājas ēnām - Darjai Mihailai (Rīgas Rīnūžu vidusskola), Aleksandrai Ipoļitovai (Rīgas 96. vidusskola) un Mikaelai Šnēvelei (Rīgas Franču licejs). Meitenes dienas gaitā veidoja informāciju ministrijas tīmekļvietnei, intervēja Ēnas un Ēnu devējus, apkopoja viedokļus un izteica savus vērojumus. Komunikatoru komanda darbu beidza tikai pēc trijiem dienā pēc pamatīgas prāta vētras par labāko virsrakstu šai ziņai. Mājup meitenes devās nogurušas, bet ļoti gandarītas par vērtīgi pavadīto dienu un iegūtajām prasmēm informācijas vākšanā, apkopošanā un ziņu rakstīšanā, kā arī ierakstu veidošanā sociālajos tīklos.

Edgara Kauliņa Lielvārdes vidusskolas 12. klases skolniece Elizabete Jonikāne bija IZM valsts sekretāres ēna. Elizabete atzīst, ka diena aizritēja ļoti interesanti, viņa papildināja savas zināšanas par darbu valsts pārvaldē un izzināja ministrijas darba būtību.

Agijai Meļņičenko no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas 12. klases Ēnu diena aizritēja pie Juridiskā un nekustamo īpašumu departamenta direktora Raimonda Kārkliņa un direktora vietnieces Daigas Dambītes. Agija savu nākotni vēlas saistīt ar valsts pārvadi, bet vēl šaubās par studiju un profesijas izvēli.

Sporta departamenta direktoru Edgaru Severu ēnoja Andris Ančs no Rīgas Franču liceja un Denil Lindekrona no Ziemeļvalsts ģimnāzijas. Andris saka, ka šobrīd ir izvēles priekšā saistībā ar profesiju, un viena no izvēlēm varētu būt Sporta akadēmija. Denil savu nākotni vēlas saistīt ar sportu vai tā attīstību, tāpēc viņš vēlējies pavērot, kā ministrijā tiek pieņemti lēmumi, kā notiek procesi, kāda ir darba ikdiena. Kopā ar savu Ēnas devēju puišiem bija iespēja apmeklēt arī Daugavas stadionu un jaunās ledus halles būvlaukumu.

Savukārt izglītības un zinātnes ministres ēnām dienas noslēgumā bija lieliska iespēja doties ekskursijā uz Ministru kabinetu. Pa ceļam uz valdības māju meitenes nespēja vien slēpt savu sajūsmu par spraigi aizvadīto dienu, kas pilnībā mainījusi priekšstatus – kā strādā ministrijā un cik milzīga ir ministres atbildība.”Pat grūti noticēt, ka ministram vienas dienas laikā jāpaveic tik dažādi uzdevumi, jātiekas ar dažādiem cilvēkiem, jāpieņem lēmumi,” teic ēnas, sakot milzīgu paldies par iespēju Ēnu dienā gūt tik spilgtus iespaidus.

Ēnu devēji atzīst, ka šogad Ēnu dienas dalībnieku motivācijas vēstules bija visdažādākās. IZM valsts sekretāre Līga Lejiņa ir priecīga, ka jaunieši ir mērķtiecīgi, vēlas izzināt savas nākotnes profesijas plusus un mīnusus un iepazīt darbu valsts pārvaldē. Juridiskā un nekustamo īpašumu departamenta direktora vietnieci Daigu Dambīti, kura Ēnu dienā piedalījās pirmo reizi, iedvesmoja ēnas patiesā interese par juridiskajiem jautājumiem un jurista darba ikdienu.

Dienas beigās mūsu komanda jautāja IZM darbiniekiem: kā Jūs raksturotu mūsu paaudzi trīs vārdos?
“Jūsu paaudze ir radoša, uzņēmīga, tehnoloģiska, mērķtiecīga, pašpārliecināta, mobila, zinātkāra, atklāta, atbildīga, prasīga” - tā skanēja atbildes.
Informācijas sistēmu administrators Andis Hazelejs pateica vistrāpīgāk: “Trīs vārdi – tas ir pārāk maz, lai aprakstītu mūsdienu jauno paaudzi”.
Ēnu dienas noslēgumā visi dalībnieki secināja, ka guvuši lielisku pieredzi - gan skolēni, gan Ēnu dēvēji, jo Ēnu diena ir iespēja apmainīties ar zināšanām un dzīves pieredzi abām pusēm. Paldies visiem!
Informāciju sagatavoja Komunikācijas nodaļas speciālistu ēnas – Darja Mihaila (Rīgas Rīnūžu vidusskola), Aleksandra Ipoļitova (Rīgas 96. vidusskola), Mikaela Šnēvele (Rīgas Franču licejs).