ES fondi
Valmieras tehnikums atklāj jauno metālapstrādes laboratorijas ēku

Valmieras tehnikumā atklāta metālapstrādes laboratorijas ēkas jaunbūve, kas tapusi ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu*. Jaunajā laboratorijā Valmieras tehnikuma audzēkņi iegūs zināšanas metālapstrādes, mehatronikas un loģistikas izglītības programmās, kas ļaus sagatavot plaša profila speciālistus ar metālapstrādi saistītās jomās.

Valmieras tehnikuma direktore Vineta Melngārša uzsver, ka jaunu mācību telpu izveidošana ļaus jauniešiem pilnvērtīgi apgūt izvēlēto profesiju. Multifunkcionālās metālapstrādes laboratorija ierīkota, imitējot pilnu ražošanas ciklu, sākot ar materiālu piegādi laboratorijai. Tajā praktiskās zināšanas apgūs topošie loģistikas speciālisti, kuri varēs pieņemt, sistematizēt un izvietot preces noliktavā tā, lai tās būtu ērti pieejamas metālapstrādes un mehatronikas programmu studentiem. Metālapstrādes laboratorijā plānots īstenot praktiskās apmācības metāla griešanā, CNC locīšanā, frēzēšanā, virpošanā un citos apstrādes veidos. Laboratorijā atradīsies arī metinātava, kurā būs iespējams apgūt MIG/MAG un TIG metināšanas veidus. Ražošanas cikls noslēgsies gatavās produkcijas noliktavā un tas ļaus jauniešiem izglītojamajiem apgūt pilnu materiālu aprites ciklu, simulējot ražotnes darba organizāciju.

Jaunā metālapstrādes laboratorija turpina Valmieras tehnikuma infrastruktūras modernizāciju un pārmaiņu procesu, kas audzēkņiem sniedz iespējas iegūt laikmetam atbilstošu izglītību un amata prasmes, kas ir pieprasītas darba tirgū.

Lai efektīvi saimniekotu jaunajā mācību ēkā, tehnikuma administrācija, kā arī metālapstrādes, loģistikas un mehatronikas profesionālo priekšmetu skolotāji, apguvuši 5S darba organizācijas principus. Ražošanas uzņēmumi aizvien biežāk savā darbā ievieš šos 5S darbības principus, lai saīsinātu darbību izpildes laiku, mazinātu izmaksas, uzlabotu darba drošību un kvalitāti, kā arī lietderīgi izmantotu resursus. Iecerēts, ka, nonākot darba tirgū, jauniešiem šie darbības principi būs jau labi zināmi.

Valmieras tehnikums uzsācis darbu arī pie IT laboratorijas iekārtošanas, kurā jau šobrīd ir pieejamas darba vietas gan praktisko, gan teorētisko zināšanu apguvei. Šajā laboratorijā ir ierīkota VEX un Makeblock robotu arēna, kur jaunieši var mācīties robotikas pamatus. Pavisam drīz šajā laboratorijā tiks ierīkota inovatīva tehnoloģija – realitātes simulācijas ala. Tā ļaus jauniešiem radīt reāla izmēra vizualizācijas un simulēt darbu dažādās vidēs, piemēram, darba drošības, vides pieejamības un dizaina kontekstā.

Valmieras tehnikuma mācību vides modernizēšanas projekta ietvaros ieguldīti Eiropas Savienības struktūrfondu un valsts budžeta finansējums vairāk nekā 1,2 miljonu eiro apjomā.

ES fondu 2014.-2020. gada plānošanas periodā ir piešķirtas būtiskas investīcijas profesionālās izglītības iestāžu modernizācijai - mācību aprīkojuma un infrastruktūras uzlabošanai. Kopumā ES fondu un valsts budžeta līdzfinansējums 104 miljonu eiro apmērā. Finansējums piešķirts aprīkojuma un iekārtu iegādei 17 prioritāro izglītības tematisko jomu vai programmu grupās, mācību un koplietošanas telpu un āra laukumu infrastruktūras modernizēšanai vai jaunu izveidei, metodiskā centra funkciju stiprināšanai, dabaszinātņu (fizika, ķīmija, bioloģija) un matemātikas kabinetu iekārtošanai un jaunu izveidei, IKT ieviešanai un ergonomiskas mācību vides izveidei. Projekta noslēgumā paredzēts, ka 70-80% profesionālās izglītības iestāžu būs pilnībā modernizētas.

*Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 8.1.3. specifiskā atbalsta mērķis "Palielināt modernizēto profesionālās izglītības iestāžu skaitu".