ES fondi
Apbalvoti labākie mācību prakšu un darba vidē balstītu mācību uzņēmumi

2020. gada 3. martā pasākumā „Dari un mācies – viss tikai sācies!” tika apbalvoti labākie mācību prakšu un darba vidē balstītu mācību uzņēmumi. Darba vidē balstītas mācības kā moderna izglītības forma paredz, ka vismaz 25% no visas mācību programmas profesionālās skolas audzēknis apgūst reālā darba vidē.

Par ieguldījumu profesionālās izglītības pilnveidē un veiksmīgu sadarbību ar uzņēmumiem, īstenojot darba vidē balstītu mācību ideju, tika pasniegtas atzinības aktīvākajām profesionālās izglītības iestādēm - Rīgas Stila un modes tehnikumam, PIKC Ogres tehnikumam, Daugavpils Tirdzniecības profesionālajai vidusskolai, Jelgavas Amatu vidusskolai, PIKC Saldus tehnikumam un PIKC Valmieras tehnikumam.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Vitālijs Gavrilovs: “Darba vidē balstītas mācības ir lielisks piemērs, kā valsts spēj sadarboties ar biznesu, lai sagatavotu konkurētspējīgus profesionāļus darba tirgum, kurā tik ļoti trūkst speciālistu tieši ar profesionālo kvalifikāciju. Strādājot kopā ar nozares līderiem, it īpaši STEM nozarēs, mums jāņem vērā globālās tendences un jārada tāds izglītības modelis, kurā sagatavot atzītus un pieprasītus augstas klases profesionāļus.”

Atzinību un balvu kā labākie mācību prakšu uzņēmumi 2019.gadā saņēma:

Vidzemes reģionā – SIA Konekesko Latvija, SIA 8 CBR, SIA Baltma un SIA Valpro; Latgales Reģionā - SIA Ludzas Apsaimniekotājs, VAS Latvijas Dzelzceļš, SIA Lekon un SIA Zaļā Sala; Kurzemes reģionā – SIA Elektriķis, SIA Z.A Auto, SIA IMA Autoserviss un SIA Telms; Zemgales reģionā – SIA IMIga, SIA Ošukalns, SIA Wonderland Media, SIA NCC Shaft, SIA Viktorija B un SIA Dinex Latvia; Rīgas reģionā - SIA Tesla, SIA Latvijas Energoceltnieks, VAS Latvijas Dzelzceļš, AS Rikon, SIA Orkla Confectionery & Snacks Latvija, AS Viesnīca Latvija un SIA Grandem Group.

Darba vidē balstītas mācības kā moderna izglītības forma paredz, ka vismaz 25% no visas mācību programmas profesionālās skolas audzēknis apgūst reālā darba vidē. Šādam jauno profesionāļu sagatavošanas modelim jau ir atsaukušies 2700 uzņēmumi, no kuriem atzinību un balvu kā labākie darba vidē balstītu mācību uzņēmumi 2019.gadā saņēma:

Vidzemes reģionā – Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs SIA, Valmieras birojs, SIA Lines Up, SIA GIMI, SIA PRO Build un Inga Krūmiņa; Latgales Reģionā – SIA KMK Auto, SIA BUBA KIDS un AS Daugavpils Lokomotīvju Remonta Rūpnīca; Kurzemes reģionā – SIA Inser IT, AS Liepājas autobusu parks, ZS Klintis un SIA Strabag; Zemgales reģionā – SIA J.E.F., SIA Datoru Centrs, SIA VIA un SIA Jēko serviss; Rīgas reģionā – AS Rikon, SIA Inchcape Motors Latvia, AS Būvuzņēmums Restaurators, SIA Dzintras Frizētava Pluss, SIA Parkavilla un SIA Ērgļi Divi.

LDDK projekta vadītāja Jolanta Vjakse: „Līdz šim gandrīz 7 tūkstoši audzēkņu piedalījušies mācību praksēs un vairāk kā 2 tūkstoši īstenojuši darba vidē balstītas mācības uzņēmumos. Šie sasniegumi bijuši iespējami, pateicoties 37 profesionālo skolu un 2700 darba devēju sadarbībai. Nominantu atlasē tika vērtēta uzņēmēju sadarbība ar profesionālās izglītības skolām, aktivitāte projektā, drošas darba vides nodrošināšana audzēkņiem un, protams, arī sociāli atbildīga rīcība, maksājot audzēkņiem stipendijas vai veiksmīgākās sadarbības gadījumos arī slēdzot darba līgumus. Kā liecina dati, 70% jauniešu pēc kvalifikācijas iegūšanas šīs sadarbības rezultātā jau 6 mēnešu laikā noslēguši darba līgumu. Tas ir ļoti pozitīvs rādītājs, kas vēlreiz apliecina, ka darba vidē balstītas mācības ir veiksmīgs sadarbības forma, kas motivē gan uzņēmumus, gan audzēkņus uzsākto turpināt arī pēc skolas pabeigšanas.”

LDDK īsteno ESF projektu «Profesionālo izglītības iestāžu audzēkņu dalība darba vidē balstītās mācībās un mācību praksēs uzņēmumos» Nr. 8.5.1.0/16/I/001 atbilstoši SAM 8.5.1. Projekta mērķis ir palielināt kvalificētu profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu skaitu pēc to dalības darba vidē balstītās mācībās vai mācību praksē uzņēmumā. Projektam ir divas daļas – viena, kurā īsteno darba vidē balstītas mācības, otra, kurā īsteno prakses. Darba vidē balstītas (DVB) mācības ir uzņēmēja iesaiste profesionālās izglītības procesā, kad uzņēmējs un skola vienojas, kādu mācību programmas daļu var īstenot uzņēmumā. Darba devēju līdzdalība mācību procesā savos uzņēmumos, mācot audzēkņiem tās profesiju prasmes, kuras nepieciešamas esošajā ātri mainīgajā ekonomikā ir jauna pieeja, kas palīdz sagatavot darba tirgum atbilstošus darbiniekus.