ES fondi
Aicinām nodrošināt plašāku pieeju pētniecības infrastruktūrai

.Latvijas pētniecības un inovāciju infrastruktūras pieejamība un tās izmantošanas iespējas uzņēmumiem ir aktuāls nozares attīstības un investīciju efektīvas izmantošanas jautājums. Atvērta piekļuve pētniecības infrastruktūrai un zinātnisko institūciju un komersantu sadarbības projektu īstenošana veicina ne vien konkrēto uzņēmumu, bet arī visas nozares attīstību.

Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā 2007.-2013.gadam vadošajos valsts nozīmes pētniecības centros tika modernizēta pētniecības infrastruktūra tautsaimniecības un sabiedrības attīstībai svarīgās zināšanu jomās, investējot kopumā 90 milj. eiro zinātnisko iekārtu iegādē un laboratoriju izveidē. Izveidoto pētniecības infrastruktūru ierobežotā apjomā - līdz 20 % no infrastruktūras kopējās gada jaudas – var izmantot papildinošām saimnieciskām darbībām*, kas, tostarp, ietver līgumpētījumu īstenošanu un infrastruktūras izīrēšanu komersantiem.

Šodien, 27.martā, Ministru kabinetā ir apstiprināti grozījumi noteikumos**, kas regulē minēto investīcijas projektu darbību, viennozīmīgi nosakot, ka ar saimniecisku darbību nesaistīto projektu ietvaros izveidoto pētniecības infrastruktūru var ierobežotā apjomā izmantot saimnieciskām darbībām. Grozījums veikts, lai novērstu jebkādas šaubas no institūciju puses par iespēju izmantot pētniecības infrastruktūru sadarbībai ar komersantiem, kas nereti izskan publiskajā telpā.

Līdz ar veiktajām izmaiņām noteikumos aicinām zinātniskās institūcijas paplašināt pieeju un informāciju par pētniecības infrastruktūru, tādā veidā veicinot infrastruktūras izmantošanas efektivitāti un sekmējot Latvijas inovācijas kapacitātes attīstību, savukārt uzņēmējiem – izmantot šo iespēju un sadarboties ar zinātniskajām institūcijām uzņēmuma konkurētspējai svarīgos jautājumos.

Lai komersantiem nodrošinātu ērtāku piekļuvi informācijai par publisko zinātnisko institūciju piedāvātajām iespējām, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) projekta “Tehnoloģiju pārneses programma” ietvaros*** apkopo informāciju par vadošo Latvijas zinātnisko institūciju sniegtajiem pētniecības pakalpojumiem. Informācija par sniegtajiem pakalpojumiem uzņēmējiem būs pieejama LIAA izveidotajā inovāciju portālā, kura darbību plānots uzsākt šī gada vasarā.

*“Komisijas paziņojums “Nostādnes par valsts atbalstu pētniecībai, izstrādei un inovācijai”20.punkts
** 2010.gada 19.oktobra noteikumi Nr.987 "Noteikumi par darbības programmas "Uzņēmējdarbība un inovācijas" papildinājuma 2.1.1.3.1.apakšaktivitātes "Zinātnes infrastruktūras attīstība" pirmo projektu iesniegumu atlases kārtu"
*** 1.2.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt privātā sektora investīcijas P&A” 1.2.1.2. pasākums “Atbalsts tehnoloģiju pārneses sistēmas pilnveidošanai ”