Jaunumi

Latvijas Skolēnu 44. zinātniskās pētniecības darbu konferences valsts posms šī gada 3.aprīlī pirmo reizi norisināsies attālināti. Skolēni savu zinātniskās pētniecības darbu prezentācijas iesūtījuši video formātos, kā rezultātā komisija darbus varēs vērtēt tiešsaistē.

Valsts posmam šogad izvirzīti 478 labākie skolēnu zinātniskās pētniecības darbi un tos prezentēs 580 skolēni no 121 izglītības iestādes. Skolēnu darbi tiks vērtēti sešās zinātņu nozaru grupās: dabaszinātnes, humanitārās un mākslas zinātnes, sociālās zinātnes, medicīna un veselības zinātnes, inženierzinātnes un tehnoloģijas, lauksaimniecība, kā arī meža un veterinārās zinātnes. Zinātniskās pētniecības darbu dalībnieki iedziļinājušies tādos sabiedrībā aktuālos tematos kā “Aizkaves salīdzinājums starp 4G un 5G tīkliem”, “Roku dezinfekcijas līdzekļu ietekme uz roku mikroorganismu skaitu”, “Interneta vietnes “YouTube” videoklipu blogeru latviešu valodas lietojuma pareizība” un citos. Skolēni visvairāk interesējušies par sociālo zinātņu tēmām - saņemti 148 darbi astoņās sociālo zinātņu nozares grupās.

Saistībā ar valstī izsludināto ārkārtas situāciju šogad zinātniskās pētniecības darbu valsts posms pirmo reizi norisināsies attālināti. Lai arī parasti skolēni konferencē darbus prezentē klātienē un iesaistās diskusijās ar ekspertiem, šogad dalībnieki tika aicināti darbu prezentāciju iesūtīt video formātā. Zinātniskās pētniecības darbu vērtēšanas komisija ar skolēnu rakstiskajiem darbiem jau iepazinusies, savukārt valsts posma laikā vērtētāji noskatīsies arī video prezentācijas, kā arī iesaistīsies diskusijās ar ikvienu skolēnu, izmantojot attālinātās komunikācijas formas.

“Priecājos par visiem skolēniem, kuri elastīgi pielāgojušies jaunajai situācijai un raduši iespēju savus zinātniskās pētniecības darbus vērtēšanai iesniegt, pieejot tam radoši un atraktīvi. Ceru, ka šajā laikā gūtā pieredze veicinās plašāku skatījumu uz zinātņu nozarēm un stiprinās darbu kvalitāti nākamajos gados. Novēlu veiksmi turpmākā darbu aizstāvēšanā un savu sapņu piepildīšanā,” saka izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.

Valsts konferences dalībnieki katrā zinātņu nozaru grupā tiks apbalvoti ar pirmās, otrās un trešās pakāpes diplomiem. Galīgo vērtējumu zinātniskās pētniecības darbu konferencē veidos zinātņu nozares komisijas piešķirtais vērtējums punktu izteiksmē, ko apstiprinās zinātņu nozares komisijas priekšsēdētājs. Ar Skolēnu 44. zinātniskās pētniecības darbu rezultātiem varēs iepazīties 2020.gada 6.aprīlī plkst. 17.00 sistēmā skolas.lu.lv

Speciālbalvas uzvarētājiem pasniegs Kultūras ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Liepājas Universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Universitāte un Daugavpils Universitāte.