Jaunumi

elaine casap 86020 unsplashIzglītības un zinātnes ministrija ir iesaistījusies Kopējo programmēšanas iniciatīvu “Veselīgs uzturs veselīgam dzīvesveidam”, “Lauksaimniecība, pārtikas nodrošinājums un klimata pārmaiņas” un "Veselīgas un produktīvas jūras un okeāni” kopīgi veidotajā konkursā “Zināšanu kopa par pārtikas un uztura drošību”, kas zinātniskajām institūcijām tiks atvērts 29. janvārī. Izglītības un zinātnes ministrija finansēs zināšanu kopas aktivitātes līdz 50 000 eiro apmērā.

Zināšanu kopas* mērķis ir savest kopā dažādu disciplīnu zinātniekus un pārtikas un uztura industrijas pārstāvjus, pārtikas ražotājus un patērētājus, lai izveidotu starptautisku konsorciju pārtikas un uztura drošības pētniecības jomās. Izveidotais konsorcijs īstenos kopējas multidisciplināras aktivitātes ar mērķi integrēt papildu ekspertīzi, zināšanas, zinātnes infrastruktūru un datubāzes noteiktās pārtikas un uzturas drošības jomās. Konsorcijs risinās esošos starpnozaru izaicinājumus, piemēram, standartizācija un harmonizācija, datu vākšana, dalīšanās ar datiem un zināšanām un zināšanu iztrūkumu.

Zināšanu kopas konkurss tiks īstenots trīs kārtās. Pirmajā kārtā ieinteresētajiem zinātniekiem ir jāiesniedz pieteikums par interesi iesaistīties zināšanu kopā. Kad konkursa vadības komiteja būs izvēlējusies Zināšanu kopas dalībniekus, sekos otrā kārta - pētnieku grupas tiks uzaicinātas uz tīklošanās sanāksmi, lai uzsāktu darbu pie kopējā pieteikuma. Savukārt trešajā kārtā zinātniskā vērtēšanas komiteja izvērtēs kopējo pieteikumu.

Ieinteresētajām zinātnieku grupām pieteikums par dalības interesi Zināšanu kopā jāiesniedz līdz 2019. gada 4. aprīlim. Vairāk informācijas.

*Zināšanu kopa ir Kopējo programmēšanas iniciatīvu īstenots elastīgs instruments, kas ļauj veikt pētniecību, tīklošanos un koordināciju, kā arī kapacitātes veidošanu ar mērķi saskaņot un radīt pievienoto vērtību nacionāli finansētajai pētniecībai Eiropas līmenī.