Projektu aktualitātes EPALE Erasmus+

Trešdien, 2020. gada 15. janvārī, plkst. 12.00 kultūras telpā “3 māsas” (Vecrīgā, Zirgu ielā 1) notiks svinīgs sarīkojums, kurā izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska pasniegs Izglītības un zinātnes ministrijas ceļojošo balvu “Saules laiva” par labāko darbu pieaugušo neformālās izglītības jomā 2019. gadā.

Šogad balvai pieteicās rekordliels pretendentu skaits – vienpadsmit. Kā pozitīva tendence vērtējams fakts, ka sevi kā pieaugušo izglītotājus pozicionējuši arī vairāki darba devēji, kuru pamatdarbība nav tieši saistīta ar izglītības sniegšanu, taču darbinieku prasmju pilnveidošana un papildināšana šajos uzņēmumos ir būtiska darba attiecību sastāvdaļa.

Šogad uz pieaugušo neformālās izglītības balvu pretendē Accenture Latvijas filiāle, Balvu profesionālā un vispārizglītojošā vidusskola, mācību centrs BUTS, biedrība "Latvietes pūrs", Latvijas Nacionālā bibliotēka, Mālpils novada dome, Rīgas Valsts tehnikums, sociālās integrācijas valsts aģentūra (SIVA), starptautiskā lidosta “Rīga”, Ventspils Tehnikums, Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikums.

Balvas žūrijā strādāja Latvijas pieaugušo izglītības politikas veidotāji un profesionāļi, kuri savu izvēli izdarīja, vērtējot pieteikumus un balsojot par katru no 2019.gada nominantiem. Balvas saņēmēju uzzināsim balvas pasniegšanas brīdī.

Balva ir ceļojoša, kas nozīmē – katru gadu to saņem kāds cits pieaugušo neformālās izglītības īstenotājs. Līdz šim balvu ir saņēmuši: Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs - 2016.gadā; Ogres tehnikums - 2017.gadā; Dobeles pieaugušo izglītības un uzņēmējdarbības attīstības centrs – 2018.gadā.

Pieaugušo neformālās izglītības balva “Saules laiva” ir oficiāls Izglītības un zinātnes ministrijas apbalvojums, ko apstiprinājusi Valsts heraldikas komisija. Balva dibināta 2016.gadā ar mērķi akcentēt pieaugušo izglītības nozīmīgumu, izsakot atzinību gada labākajam pieaugušo neformālās izglītības sniedzējam par nozīmīgu ieguldījumu izglītības procesa veicināšanā un nemainīgi kvalitatīva mācību procesa nodrošināšanu.

“Saules laiva” ir latviešu tēlnieka Aivara Gulbja veidota bronzas skulptūra, kurā atveidots poētisks folklorā sastopamais saules laivas tēls, simbolizējot atjaunotni un attīstību.

Pieaugušo neformālās izglītības balva tiek piešķirta Izglītības un zinātnes ministrijas Erasmus+ projekta “EPALE Nacionālais atbalsta dienests” ietvaros.