Projektu aktualitātes

epale lasitprasmeLai atzīmētu skolas gada sākšanos, kā arī Starptautisko lasītprasmes un rēķinpratības dienu (to atzīmēsim 8. septembrī), pieaugušo izglītības platforma EPALE septembri veltīs pieaugušo lasītprasmei un citām pamatprasmēm.
Šobrīd Eiropas Savienībā dzīvo 55 miljoni pieaugušo vecumā no 16 līdz 65 gadiem, kam ir grūtības ar lasīšanu. Dažādās vecuma grupās iemesli nespējai tikt galā ar rakstītu tekstu ir atšķirīgi, taču, ja papildus ņemam vērā prasmes, kas saistītas ar rakstīta teksta uztveres ātrumu, spēju orientēties liela apjoma materiālā un spēju izteikties rakstiski literārā valodā, šis skaitlis ir vēl lielāks. Lasītprasmes un rakstīta teksta uztveres spējas uzlabošana pieaugušajiem palīdzētu labāk integrēties sabiedrībā, atrast labāk apmaksātu un stabilāku darbu, samazināt daudzu slimību risku, uzlabot ģimenes dzīvi, kā arī samazināt risku izdarīt noziegumu.

EPALE tematiskajā sadaļā Pamatprasmes ir apkopoti raksti, resursi un situāciju analīzes par šo tēmu (sadaļas saturs atšķiras atkarībā no izvēlētās valodas). Visu septembri sadaļā parādīsies jauni pamatprasmēm veltīti materiāli.
EPALE septembra tēmas ietvaros no 4. līdz 7. septembrim notiks arī rakstveida diskusija par to, kāda veida lasītprasme un rakstpratība pieaugušajiem ir nepieciešama un kādi faktori padara valsts politiku šajā jomā veiksmīgu un efektīvu.

Diskusijā var iesaistīties ikviens. Tā notiks rakstveidā, EPALE mājaslapā.