Projektu aktualitātes

 

PIRLS2Nākamo otrdien, 5. decembrī, 50 pasaules valstīs, tostarp arī Latvijā, paziņos IEA PIRLS 2016 starptautiskā pētījuma par lasītprasmi 4. klasēs rezultātus. Iepriekš šāds vērienīgs pētījums Latvijā notika pirms 11 gadiem, un toreiz mūsu skolēnu lasītprasme novērtēta virs vidējā līmeņa.

Kāda šobrīd ir mūsu 4. klases skolēnu lasītprasme starptautiskā salīdzinājumā, 5. decembrī konferencē Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā (Raiņa bulvārī 19) prezentēs LU Izglītības pētniecības institūta vadošā pētniece Antra Ozola. Konferences sākums plkst.11.00. Jāuzsver, ka skolēnu lasītprasme ceturtajā skolas gadā ir īpaši nozīmīga, jo šajā laikā notiek pāreja no lasīt mācīšanās uz mācīšanos lasot. Laba lasītprasme ir pamats sekmīgām mācībām turpmākajos gados.

Pēc rezultātu paziņošanas notiks diskusija, kurā izglītības eksperti, vecāki, neformālās izglītības pārstāvji spriedīs par lasītprasmes nozīmi jaunajā mācību saturā un lasītprasmes veicināšanu neformālajā izglītībā. Konferenci klātienē vēros aptuveni 200 skolotāju, skolu direktoru un izglītības eksperti no visas Latvijas. Pasākuma norisei līdzi varēs sekot tiešraidē www.lu.lv/tiesraide.

Savukārt pirms konferences plkst.10.00 LU Mazajā aulā (Raiņa bulvārī 19) notiks preses konference. Par Latvijas 4. klases skolēnu sasniegumiem lasītprasmē informēs LU pētniece Antra Ozola.Valsts izglītības satura centra (VISC) Vispārējās izglītības departamenta direktore Guntra Kaufmane stāstīs par lasītprasmes vietu un nozīmi jaunajā mācību saturā. Preses konferencē piedalīsies arī skolu pārstāvji no Rīgas Franču liceja un Rīgas Ostvalda vidusskolas.

PIRLS 2016 rezultātus visā pasaulē paziņos vienlaicīgi plkst.11.00 pēc Latvijas laika UNESCO galvenajā mītnē Parīzē. Šo pasākumu tiešraidē translēs UNESCO mājas lapā https://en.unesco.org/events/measuring-sustainable-development-goal-4-how-pirls-can-help.

PIRLS 2016 pētījumā no Latvijas piedalījās 4 157 skolēni, viņu vecāki, skolotāji un skolu direktori no 150 skolām.