Ekrānuzņēmums no Excel dokumenta, kurā attēlots kļudains aprēķins un korekts

Aicinām LIZDA lietot korektus aprēķinus par plānoto pedagogu slodžu līdzsvarošanu no 01.09.2025.! Šobrīd LIZDA publiskotajā aprēķinā nav ņemts vērā, ka kopējais apmaksātais slodzes apjoms netiks mainīts. IZM nav mainījusi normatīvā noteikto slodzes sadalījuma proporciju.

Kopējais apmaksāto darba stundu skaits netiek samazināts! IZM tikai precizē darba stundu sastāvu: mācību stundas, ar mācību priekšmetu saistītos pienākumus, t.sk. starpbrīžus un citus pienākumus. Šajā sakarā pievienojam ekrānšāviņu ar diviem korektiem aprēķiniem. Vienu piemēru ar 20 mācību stundām nedēļā un otru piemēru ar 40 stundu slodzi un optimālo mācību stundu skaitu (26). Abi aprēķini attiecas uz periodu no 01.09.2025.

Pedagoga slodzes sastāvu nosaka izglītības iestādes vadītājs, pamatojoties uz pedagogam amata aprakstā noteiktajiem pienākumiem. Šis process nenotiek centralizēti, paredzot visiem pedagogiem vienādu slodzes sastāvu.

IZM slodžu līdzsvarošanas principu mērķis ir uzlabot pedagogu apmierinātību ar darba apstākļiem, novēršot pārslodzi un dodot skaidru izpratni par atalgojumu, kas būs balstīts faktiskos pienākumos.

IZM izstrādātais darba slodzes aprēķina kalkulators ir pieejams ministrijas  tīmekļvietnes sadaļā “Pedagogu slodžu līdzsvarošana”, kur atrodama arī cita skaidrojoša un noderīga informācija par slodžu līdzsvarošanu.